Egészséges táplálkozás, méregtelenítés, gyógyítás a táplálék által

  ÉTKEZÉSI TANÁCSOK BARÁTAIMNAK!  

Hippokratesz: "Étketekben lesz gyógyulástok"


E pár oldal nem tudományos értekezés, ezért mellőzöm a szakirodalom részletes felsorolását.

 Röviden: nagyjából minden, napjainkban fellelhető táplálkozással foglalkozó irodalom áttanulmányozása után, saját tapasztalatok alapján kialakított mértéktartó, nem végletes, hazai viszonyaink között követhető, igen kellemes, az egészség megőrzése szempontjából eredményes étkezési módot írok le. Néhány alapvető táplálkozás-élettani ismeret leírásával kezdem, hogy a megfelelő étrend összeállítása és betartása ne legyen túl nehéz.

 1. Ami megcáfolhatatlan

A természeti törvények ugyanolyan érvényesek és megváltoztathatatlanok az egészségben, mint bármi másban a világon. Az emberi test a természet által kialakított tökéletes szervezet. Természetes állapota az egészség. Mindig erre törekszik oly módon, hogy állandóan tisztítja magát a fölösleges és ártalmas anyagoktól. Egészségünkben rendellenességek akkor jelentkeznek, ha megsértjük az élet természetes törvényeit. 

Az elfogyasztott étel és egészségünk közti szoros összefüggés régóta ismert (i.e. 400 körül Hippokratesz: "Étketekben lesz gyógyulástok"), csak feledésbe merült. Korunk emberének katasztrofális fizikai hanyatlása helyezte újra előtérbe az étkezés fontosságának felismerését az egészség megőrzésében és helyreállításában.

Az orvosképzés és a modern orvoslás az utóbbi néhány évtizedben teljesen figyelmen kívül hagyta - a kemoterápiák bűvöletében - az ételek testünkre gyakorolt hatását.Az egyre hatékonyabb gyógyszerek megjelenése a tüneti terápia elterjedését segítettea lassúbb, nehezebb, de természetesen hosszú távon egyedül eredményes oki terápiával szemben. Ennek káros hatásait ma már egyértelműen látjuk Ezt a tényt kétséget kizáróan bizonyítja, hogy az orvosi technika és a gyógyszeripar elképesztő ütemű fejlődése ellenére a civilizált világ lakosságának egészségi állapota rohamosan romlik.Az oki terápiák egyik igen fontos része a táplálkozás. 

Szervezetünkben az emésztés igényli a legtöbb energiát. (Ezért álmosodunk el egy kiadós étkezés után)

Célunk: az étkezéssel energiát szolgáltatni a testnek, és csak annyi energia elhasználásra kényszeríteni az emésztés során, amennyi feltétlenül szükséges.

Ne gátoljuk a test természetes körforgásainak egyensúlyát!

Ezek:

1. táplálékfelvétel - evés,
2. asszimiláció - beépítés, felhasználás,
3. kiválasztás, eltávolítás - a test megszabadul a fölöslegektől, méregtelenít:

- széklettel, 
- vizelettel,
- testváladékokkal:  csipa           (hogy a méregtelenítés
 
takony             mibenléte mindenki
veríték         számára érthető legyen)
 

Bizonyos mértékig mindhárom folyamat működik a nap bármely szakán, de a nap különböző óráiban mindig csak egy igazán intenzív:

 1200-tól 2000-ig (felvétel - evés, emésztés)
20
00-tól reggel 400-ig (asszimiláció - beépítés, felhasználás)
4
00-tól 1200-ig (kiválasztás, eltávolítás)

Táplálkozási szokásainkkal állandóan hátráltatjuk az oly fontos eltávolítást. Aránytalanul több időt és főleg energiát használunk el a felvételre és az emésztésre, mint a kiválasztásra.

Emésztési idők:

 • Gyümölcsök: 10-30 perc alatt áthaladnak a gyomron (dinnye 8-10 perc, banán 25-30 perc, szárított gyümölcsök 45-60 perc)

 • Saláták, zöldségek: 1-2 óra

 • Szénhidrátok: rizs, burgonya, valamennyi lisztből készült étel (kenyér, tészták, péksütemények) önállóan vagy csak zöldséggel fogyasztva 3-3,5 óra

 • Fehérjék: húsok, tej, tejtermékek, tojás, hal, tengeri gyümölcsök, önállóan vagy csak zöldséggel fogyasztva 3,5-4,5 óra.

Étkezési módunk nagy hibája, hogy főleg feldolgozott ételeket fogyasztunk.Ezáltal megváltozik az étel jellege. A test nem tud ennyi nem természetes anyaggal megbirkózni, rendszeresen túldolgoztatjuk. 

A visszamaradó, kiürülni nem tudó hulladék mérgezi a szervezetünket. 

Az elhízás egyik fő forrása itt van: a haszontalan és veszélyes anyagokat a szervezet a zsírszövetben és az izmok környékén raktározza. Hízásra nem hajlamos emberekben a toxinok (mérgező anyagok) raktározási helye főleg az ízületi felszíneken és az erekben van. - Ez sem jobb, mint a háj.

 A fogyás: a mérgező és fölösleges anyagoktól való fiziológiás megszabadulás.

A helyes étrend:

50-60 % nagy víztartalmú ételek: gyümölcs, zöldség, élő, nem tartósított, nem feldolgozott táplálék,
40-50 % gabonafélék, húsok, tejtermékek.

Ezzel az étrenddel a szervezet ideális sav-bázis egyensúlya is fenntartható.

A méregtelenítés: a nagy víztartalmú ételek (gyümölcsök, zöldségek) segítségével megy végbe. Ez persze nem azonos a vízivással, de minél több koncentrált ételt eszünk, annál több vízre van szükségünk az egyensúly fenntartásához.

A gyümölcsökben és a zöldségekben a víz, a vitaminok és az ásványi anyagok jól felszívható formában találhatók. Sajnos, vegyes táplálkozás ellenére is kialakulhat hiányállapot a kemikáliák növényekre, talajra, vízre gyakorolt káros hatásai miatt. Ilyenkor szükség lehet szintetikus vitamin- és ásványi anyag pótlásra. A hiányt (gyakran fel nem ismert) tünetek, betegségek jelzik.

Végezetül: Együnk olyat, ami finom, de a testnek is hasznos, nemcsak ízlelőbimbóink igényeit elégíti ki!


2. Különböző ételfajták táplálkozási értéke

a./ Nem koncentrált ételek: a legjobb táplálék a természetes állapotú friss zöldség és gyümölcs.

 • vízzel telített,

 • energia felhasználása az emésztéshez minimális,

 • vitamin és ásványianyag-tartalma teljes,

 • emésztése speciális vegyhatású emésztőnedveket nem igényel.

 Sajnos vegyszert többnyire már tartalmaznak, de még így is messz túlszárnyalják a koncentrált táplálékok értékét. Nagyon alapos (mosószeres-vizes) lemosással és bő folyóvizes öblítéssel a felszínükön található vegyszerek és penészgombák eltávolíthatók.


Amit a gyümölcsevésről tudni kell

A nyers, nem cukrozott gyümölcs tökéletes táplálék. Nem leülepítő, hanem tápláló és tisztító tatása van. A gyümölcs a gyomorban csak előemésztődik, áthaladása ezért igen gyors.

Gyümölcsöt csak üres gyomorba!

Gyümölcsöt soha nem szabad közvetlenül valami után, vagy valamivel együtt enni.Ha telt gyomorba kerül gyümölcs, a gyors és könnyű emésztődés helyett az ott lévő fehérjékkel és szénhidrátokkal együtt rothadni és erjedni kezd.Ezt teltségérzet, puffadás, szélgörcsök jelzik. A gyümölcsevés, mint az étkezés utolsó fogása, a civilizált táplálkozási szokások nagy hibáinak egyike. Ne tegyük! Gyümölcsevés után 30 perccel bármit fogyaszthatunk.

Étkezés után mennyi idő múlva ehetünk gyümölcsöt?

Saláták, zöldségek után 1,5-2 óra.
Helyesen kombinált étel hús nélkül 3 óra.
Helyesen kombinált étel hússal 4 óra.
Bármilyen helytelenül kombinált étel 8 óra.

 Ha a gyümölcs üres gyomorba került, csak jó hatása lehet!(Feltételezve persze, hogy nem vegyszerekkel mérgezett.) Segíti a méregtelenítést, cukortartalma jó kalória, ami hasznosul a testben, életerőt ad. Szemben az élettelen, mérgező, rosszul kombinált táplálék kalóriáival, sohasem hízlal. (kivéve az alultáplált testet, melynek segít a testsúly normalizálásában)

b./ Koncentrált ételek: minden, ami nem nyers zöldség és gyümölcs.

  I. Szénhidrátok: 

rizs, burgonya (nyersen növények, de főve, sütve koncentrált keményítők), lisztből készült valamennyi étel: kenyér, tészták stb.

 • energia felhasználása az emésztéshez közepes,

 • lúgos emésztőnedvet igényel,

 • víztartalma kevés, vitamin és ásványi anyag tartalma erősen függ az elkészítés módjától.
  (A finomított cukorból és lisztből álló édességek pl. teljesen értéktelen, csak hizlaló, "üres" kalóriák. Kerüljük őket!)

II. Fehérjék: 

(állati eredetűek) melegvérű állatok húsa, tej és tejtermékek, tojás, halak, tengeri gyümölcsök.

 • energia felhasználása az emésztéshez igen nagy,

 • savas emésztőnedveket igényel,

 • víz és tápanyagtartalma, erősen függ az elkészítés módjától.


Amit a húsevésről tudni kell

Testünknek naponta 23 g fehérjére van szükséges. A többit kiürítjük, illetve mérgező hulladékként a testben marad. A táplálkozástudomány sokáig aránytalanul nagy fontosságot tulajdonított a fehérjéknek, pedig az összes tápanyag egyformán fontos.

 A fehérjéket nem eredeti állapotukban hasznosítjuk, hanem előbb aminosavakra bontjuk, és azokból építjük fel saját testfehérjéinket. A táplálék fehérjeértéke tehát aminosav-összetételétől függ. Fő aminosav forrásaink nem elsősorban a nehezen emészthető állati fehérjék, hanem a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és babfélék.

Táplálkozási szempontból tehát azt kell mondanunk, hogy a húsban nagyon kevés olyan dolog van, amiért az embernek rajongania kell. 

A nagy mennyiségű húsfogyasztásnak 2 oka van:

 • egyik: a szokás, és szoktatás (élelmiszer ipari reklámok, családi táplálkozási szokások),

 • másik: az emberek szeretik a húst. Ez rendben is van, de azt tudnunk kell, hogy ezt nem az egészségünk érdekében tesszük.

A húsevés káros hatásai csökkennek, ha:

 1. csak jó hús fogyasztunk. Sajnos az állatokat antibiotikumokkal, hormonokkal kezelik. Ezen kívül az állatok húsa tartalmazza az életük során a takarmánnyal elfogyasztott növényi vegyszereket is. A feldolgozott húsokat ismét vegyszerekkel kezelik, hogy minél tovább eladhatók legyenek.
   

 2. egy nap egynél többször ne együnk húst! Tartsunk húsmentes napokat!

 3. a húst csak helyes kombinációban - zöldségekkel, salátákkal - fogyasszuk.

Tehát:az alapvető étrendet ki lehet egészíteni, hallal, hússal és tojással, de semmi szükség arra, hogy ezeket naponta fogyasszuk.

Jó tudni:a szárnyasok és a halak, tengeri gyümölcsök húsa jóval könnyebben emészthető a vörös húsoknál. A húsokat az ízletesség és az emészthetőség kedvéért praktikus pácolni, de csak növényi fűszerekkel, sóval és olajjal. Soha ne tejjel vagy alkohollal!


Amit a tejről tudni kell

A diabetikusok véleménye igen sok mindenben eltér egymástól, de egyben szinte valamennyien megegyeznek:a tej emberek által való fogyasztása igen sok probléma és betegség forrása, egészséges tápláléknak semmiképp nem nevezhető!A tej nyálkaképződést okoz a szervezeten belül. Ez beburkolja a nyálkahártyákat, és így nagy mértékben rontja azok biológiai funkcióinak hatásfokát. Egyértelmű összefüggést találtak a tejfogyasztás, az allergiák, az ízületi problémák és még sok más betegség között.Ennek orvosi irodalma igen nagy, mégsem tudja felvenni a versenyt a hatalmas hasznot hozó tejipar félrevezető, ám nagyhatású reklámjaival szemben.

Tehát: tejet lehetőleg ne igyunk, ha mégis, ne túl gyakran! 

A sajtokat salátával, zöldséggel fogyasszuk!

Ha például pizzát eszünk, a másnapot szánjuk arra, hogy megtisztítsuk szervezetünket a hátramaradt anyagoktól!

A joghurtot, kefirt csak önállóan vagy zöldséggel, salátával együk, gyümölccsel soha!

A tej mint Ca-forrás vitatható, mert egyéb anyagai erősen gátolják a kazein által amúgy is kötött Ca fel-szívódását.

Kitűnő Ca források: a halak, a leveles zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, diófélék.

A vaj kivételével az összes tejtermék igen erősen savképző hatású.Vajat fogyaszthatunk szénhidrátokkal, de lehetőleg ne húsokkal. A zsír hátráltatja a fehérjék emésztését - ezért "nehezek" a zsíros húsok - viszont jól emésztődik szénhidrátokkal. pl.: vajas kenyér, zsíros kenyér, szalonnás kenyér jól emésztődik, szemben pl. egy párizsis zsemlével, amit sokak könnyebb tápláléknak hisznek. Természetesen a zsír + szénhidrát kombinációhoz is fogyasszanak sok zöldséget: retket, hagymát, uborkát, paprikát, paradicsomot.

Végezetül: a tejfogyasztás természetes hátrányait megsokszorozza, hogy többnyire feldolgozott, vegyi úton kezelt tejtermékeket fogyasztunk, melyeknek szervezetünkre gyakorolt negatív hatása szinte felbecsülhetetlen.


3. Az ételek helyes kombinációja

Cél, hogy táplálkozásunk fele nem koncentrált ételekből (friss zöldség és gyümölcs) álljon. Egy étkezéskor lehetőleg csak egyfajta koncentrált ételt együnk, mert emésztőrendszerünk csak ezt tudja tökéletesen megemészteni. Minden koncentrált ételhez társítsunk nyers zöldségeket, salátákat (de ne gyümölcsöt!!!), mert természetes hatóanyagaik révén segítik az emésztést.

3.1. A helyes társítás:

3.1.1. Fehérjéket zöldséggel társítsuk, ne szénhidráttal!!

 Helytelen! Helyes!

hús + burgonya, rizs, tésztafélék hús + párolt zöldség + saláta

pl. bolognai spagetti pl. roston sült hús + párolt brokkoli + fejes saláta

A különböző fajta fehérjéket lehetőleg ne keverjük, mert emésztésük egyenként is nehéz: hús, tojás, tejtermékek, olajos magvak külön-külön fogyaszthatók. (pl. mandulával meghintett, sajttal töltött rántott pulykamell gyakorlatilag emészthetetlen, bárki érzi, milyen kevéstől teltségérzete lesz)

A hidegvérű állatok húsa (hal, tengeri gyümölcsök) könnyebben emésztődik, mint a melegvérűeké. Ha alkalmanként (ritkán) szénhidráttal keverjük, gyomrunk megbirkózik vele. Ilyenkor mindig együnk mellé sok nyers salátát! (pl. karácsonyi rántott hal + sok zöldsaláta, tengeri gyümölcsök rizzsel vagy spagettivel + sok zöld saláta)

3.1.2. A szénhidrátok viszonylag könnyen lebomlanak a szervezetben, így lehetséges egyszerre

többfélét is enni.

pl. sült burgonya + kenyér vagy rizs + kenyér együtt is megemészthetők.

Összefoglalva:

 • szénhidrátétkezés (burgonya, rizs, tészták, kenyér) + zöldség és saláta

 • húsétkezés (marha, borjú, vadak, szárnyasok, halak) + zöldség és saláta

 • tejtermékek (joghurt, kefir, sajt, túró) + zöldség és saláta

 • tojásételek + zöldség és saláta

A helyesen társított ételek elfogyasztása teltségérzetet, puffadást nem okoz (ez persze nem jelenti azt, hogy nem lakunk vele jól), 3-4 óra alatt kiürül a gyomorból.

Olykor a természet is vegyíti a fehérjéket keményítővel (pl. bab). Ehhez emésztőnedveink alkalmazkodni igyekeznek, de ha zöldség és szénhidrát mellett húst is eszünk a babhoz, az emésztési nehézségeket egyértelműen jelzi puffadt hasunk és szélgörcseink.

Az ételeknek ezt a helyes kombinációját nevezi a táplálkozás tudomány elválasztó diétának.

 • Ily módon az emésztés és a méregtelenítés hatásfoka is javul, ami igen sok energiát takarít meg a szervezetnek.

 • A jó felszívódás miatt megszűnnek a hiányállapotok.

A túlsúlyos emberek szervezete minden esetben a minőségi éhezés állapotában van. A tökéletlen emésztés miatt számtalan vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami testünk normális funkcióihoz (pl. a fölösleg kiürítéséhez) elengedhetetlenül szükséges lenne.

 Szervezetünk bármely anyag hiányát a vércukorszint csökkenésével és ezen keresztül éhségérzettel jelzi. Minél krónikusabban hiányzik egy életfontos anyag, az egyre inkább erősödő és gyakoribbá váló éhségérzet újabb és újabb evésre kényszeríti az ember.

Az elhízás tehát nem egy megoldhatatlan rejtély, hanem a természetes élettani működések logikus következménye.

A természetes, jó minőségű ételek fogyasztása és azok helyes kombinációja igen nagy energia-megtakarítást jelent a szervezet számára. Így megteremti az önregeneráció (kövérség esetén fogyás, betegség esetén gyógyulás) energetikai feltételeit. 


3.2. A helytelen társítás következményei

Az állati fehérjék emésztőnedve savas, a szénhidrátoké pedig lúgos, ezek egyidejűleg optimálisan működni nem képesek. A sav és a lúg a gyomorban közömbösíti egymást, így az étel lebomlani nem tud, hanem 7-8 órán keresztül rothad és erjed. Fáradtságot, felfúvódást, szélgörcsöket, rossz közérzetet okoz, és mérhetetlen sok energiát elrabol a test egyéb funkcióitól. A helytelenül kombinált étel további 20-40 órát tölt a bélrendszerben, mire nagy nehezen kiürül, rengeteg toxikus anyagot hagyva maga után. 

Ha újra és újra olyan ételeket fogyasztunk, amelyek emésztése az előbb leírtak szerint megterheli szervezetünket, akkor beindul az előbb-utóbb betegséghez vezető ördögi kör, melynek egyik tünete az elhízás.


4. Amit még fontos tudni:

Kávé és tea

Hatóanyaguk a koffein. A központi idegrendszer ingerlésén keresztül befolyásolják az egyes szervek vérátáramlását és működési intenzitását. Ha pl. étkezés után fogyasztunk kávét, a benne lévő koffein a szív és agyműködést serkenti, viszont gátolja a gyomor és bélrendszer működését. Ez étkezés után nem előnyös szervezetünknek.

Koffeinmentes kávé:

A dekoffeinizálás során egy maró vegyi anyaggal itatják át a babkávét. Így nem a koffein, hanem a vegyszer fejti ki ránk a maga káros hatásait.Napi 1 csésze kávé sem tönkretenni, sem megváltani nem fogja a programot. Persze jobb, ha nem isznak ilyesmit. Próbálják meg helyette a gyógyteákat!

Üdítőitalok

Vegyszeres, cukros, cukorpótszeres sőt gyakran koffeines szörnyű kotyvalékok! Egy kortyot se!!! Csak valódi, tartósítószer nélküli, tiszta gyümölcsleveket igyanak, de természetesen a gyümölcsevés szabályai szerint. Nyers zöldségleveket fogyaszthatnak közvetlenül étkezés előtt is, pl. paradicsomlé, répalé.

Csoki

Hatóanyaga a teobromin a koffeinhez hasonló drog.Emellett tartalmaz még finomított cukrot, tejet, vegyszereket. Jó lehet ez az egészségünknek? Minél kevesebbet eszünk belőle annál jobb.

Alkohol

Csak kevés bor fogyasztható. Tömény ital, vermutok, sör, pezsgő tilos!!

Mindennek a mértékletesség a kulcsa!

Azt tudni kell, hogy az alkohol az emésztést nem javítja. Élvezetből iszunk, nem az egészségünk kedvéért.

Keveset fogyasszunk belőle! Az egészséges táplálkozás nem igényel sok sót. Csak annyit, amennyi az ételek ízletessé tételéhez feltétlenül szükséges.

Vízivás

Testünk folyadékszükséglete napi 1,5-2 liter.

Minél több nagy víztartalmú ételt fogyasztunk, annál kevesebb vizet kell innunk (lehetőleg tiszta forrásvizet) folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához. Ne közvetlenül étkezés után igyunk, mert így emésztőnedveink felhígulnak és nehezebben bontják le a táplálékot. (Rossz szokás, nem szükséglet.)

Nagyon fontos

Egészségünk érdekében hagyjunk fel a vegyszeres étel-imitációk fogyasztásával!! pl.: zacskós levesek, vegyszeres fűszer keverékek, édesség porok, stb.

Mindig ügyeljünk rá, hogy tartósítószer és vegyi adalékok nélkül készült termékeket vásároljunk!Nem kis fáradtsággal jár lemondani ezekről a "kényelmes" ételekről háztartásunkban, de megéri!!


5. Napi étrend

Reggeli:

2-3 dl gyógytea,

2-3 dl frissen facsart gyümölcslé, vegyes gyümölcsökből amennyi jól esik (először dinnye, végül a banán - az emésztési idők miatt).

Ha még éhes vagy (pl. az átszokás ideje alatt) ehetsz:

 • szelet pirítóst margarinnal, vajjal, avokadóval + paprika, paradicsom, salátalevél ízlés szerint

 • müzlit gyümölcslével.

Legjobb, ha délelőtt csak gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztunk.

Ne együnk többet a kelleténél, de kevesebbet se!

Ha délelőtt megéhezel egyél újra gyümölcsöket!!

 A legfontosabb: reggelire és a délelőtt folyamán semmiképp ne fogyasszunk állati fehérjét, mert ennek emésztése igen energiaigényes, súlyosan hátráltatja a kiválasztás folyamatát!!

Ebéd: 

szénhidrát + zöldség és saláta

pl. könnyű zöldségleves, gombapörkölt burgonyával, nagy adag nyers salátával

állati fehérje + zöldség és saláta

pl. csirkehúsleves (tészta nélkül, sok zöldséggel), sült csirke párolt zöldkörettel + salátával


Vacsora: 

 Elveiben ugyanaz, mint az ebéd. Részesítsük előnyben a könnyű salátákat!

Bármelyik étkezés helyettesíthető gyümölccsel!!


Befejezésül

Fontos tudni, hogy az itt leírt étkezési alapelvek mindig személyre szabottan működnek. Nincs tökéletes diéta, csak egyénileg helyesen összeállított étrend lehetséges, melyet a test szükségletei szerint folyamatosan korrigálhatunk. Így az egészséges étrendre való törekvés elvezet a táplálkozásterápiáig, mely szakember irányításával történik. (Sajnos Magyarországon ilyen képzettségű terapeuta még alig található.)

Tapasztalati tény, hogy az emberi szervezet hatékonysága növelhető azáltal, hogy megszüntetjük a ránehezedő felesleges terhelést. Semmi sem lehet megterhelőbb, mint a tápanyagok hiánya, a mérgező anyagok felhalmozódása és az allergiák jelenléte. Ezek nagymértékben befolyásolják az egész test, többek között az immunrendszer működését - mely egészségünk megőrzésének védelmi rendszere.


Bármely betegség esetén a test állapotának optimalizálása (a mérgező anyagoktól való megtisztítása és tápanyagokkal való ellátása) alapvetően szükséges ahhoz, hogy szervezetünk - mely soha nem adja fel az egészségért folyatott küzdelmet - sikerrel szállhasson szembe a betegségekkel.