egyéb napenergiás berendezések

Passzív napenergia-felhasználás

A passzív napenergia-hasznosítás azokat az építészeti megoldásokat fogja össze, melyek segítenek épületeinkben a napenergia minél hatékonyabb felhasználásában. Egy jól megtervezett, megfelelően tájolt szolárházban a fűtési és világítási energia jelentős részét megtakaríthatjuk. Az ún. passzívházak a napenergia hasznosításán kívül megfelelő építőanyagok és szigetelés, szellőztető rendszerek, és napkollektorok segítségével érik el a rendkívül alacsony, legfeljebb 15 kWh/m2/év energiafelhasználást. Egy magyarországi átlagos lakóépület energiaigénye 250-450 kWh/m2 év.


Fűtés napenergiával

Hasonlóan a napenergiával működő gyümölcsszárítóhoz, építhetünk napfény üzemű légmelegítőt is. A napfényüzemű légmelegítő egy üveggel, vagy átlátszó műanyag lappal fedett, belül fekete, kétrétegű doboz, amely felmelegíti a benne lévő levegőt. Érdemes úgy elkészíteni, hogy a doboz a szobából nyerje a hideg levegőt, és oda juttassa vissza a meleget. A napfényüzemű légmelegítővel nem lehet kiváltani a hagyományos fűtést, mert csak nappal üzemel, de mindenképpen költségcsökkentést érhetünk el vele, a passzív fűtései együtt nappal kiváltható az energiaigényes fűtés.


Főzés napfénnyel

Az elmúlt években indult fejlődésnek a napfényüzemű főzés, mint alternatíva, főleg a harmadik világban, ahol a természetes tüzelőanyagokból hiányt szenvednek. A napfény üzemű főzés alacsonyabb hőfokon történik, mint a hagyományos gáz, vagy elektromos főzés, így hosszabb ideig tart, de nem is ég le semmifajta étel. Télen nem nagyon működik a napfényüzemű főzés, általában elmondható, hogy ha az árnyékod rövidebb, mint a magasságod, akkor van a nap elég magasan ahhoz, hogy főzésre használható energiamennyiséget adjon.

Többféle napfényüzemű főzőegységet alkalmazhatsz, fényvisszaverő lapokkal, például alufóliával bevont kartonlapokkal irányíthatod a fényt a lábasra, amelyben főzöl, vagy kartondobozból készíthetsz napfényüzemű sütőt, vagy parabolaformát alakíthatsz ki tükrökből, vagy alufóliával borított kartonlapokból, amelyek egy pontra fókuszálják a fényt, így magasabb hőmérsékletet produkálnak. Mindegyik esetben fontos, hogy sötét színű lábast használj, lehetőleg fedővel együtt, mert ez jobban gyűjti, és jobban tartja a meleget, sokkal hatékonyabban tudod felhasználni a napfényt.

Számos tervrajz és ötlet található a www.solarcooking.orghonlapon, ahonnan letölthetők nemcsak a napfényüzemű főzőalkalmatosságok tervrajzai, de receptek és hasznos tanácsok is. Nyáron, hétvégi telken, horgászkirándulásokon mindenképpen megéri a napfényüzemű főzést alkalmazni, nem csak mert környezetkímélő, de végtelenül szórakoztató is egyben.

Az olyan nagy energiaigényű műveleteknél, mint a befőzés, érdemes kísérletet tenni a napfény üzemű főzéssel. Kicsit lassabb a művelet, mintha gáztűzhelyen főznénk, viszont garantáltan olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás.