Megújuló energiaforrások

Hamarosan itt olvasható lesz - bővebben is -  minden olyan információ, amiket a megújuló energiaforrásokról tudni érdemes.

Napenergia
Szélenergia
Földenergia
Vízenergia
Térenergia
Gravitációs energia
Mágneses energia
Szakrális energia
Kristály energia
Bio-energia

 Az ENERGIÁKRÓL:
 

Életünk szinte minden eleme összefüggésbe hozható a fosszilis energiahordozókkal, alig van olyan áru, vagy szolgáltatás, amelyhez ne kötődne energiafelhasználás, vagy az előállításban, vagy a szállításban. A fűtés, a hűtés, a világítás, a közlekedés, az áruházak polcain sorakozó számtalan termék, mind az energiafüggőségünk megnyilvánulása.

 Egyre több ország válik "modernné", ezzel párhuzamosan nő az energiaigényük, egyre több kőolajra, földgázra van szükségük, a készletek és az igények lassan találkoznak, a közeljövőben pedig az igények messze meg fogják haladni a tartalékokat, az üzemanyagok ára a csillagos égig fog emelkedni. Az elmúlt évtizedek felfokozott üzemanyag-használatának klimatikus hatásai beláthatatlanok, ahogy ezt Al Gore A kellemet/en igazság című filmjében bemutatta. A környezetváltozás, a bolygó ökoszisztémájának megbomlása most kezd látható, érezhető hatásokat mutatni, az elkövetkező évtizedekben pedig fájdalmas átalakulásnak leszünk nem csak tanúi, hanem elszenvedői is.

 A fosszilis energiahordozók véges mennyiségben vannak jelen a bolygón, rövidesen eljön az idő, amikor a kitermelés több energiába fog kerülni, mint amennyit ez által nyerhetünk, az üzemanyagokra épülő társadalmak és technikai civilizációk hajtóerő nélkül maradnak, az eddig követett technikai fejlődési modell zsákutcába jut.

Bízhatunk abban, hogy a tudomány fel fog fedezni valami eddig nem ismert energiahordozót, egy új energiaforrást, de addig is, kövessük a saját utunkat, és csökkentsük, amennyire lehet az energiafelhasználásunkat, használjuk ki az energiatakarékosság lehetőségeit maximálisan, éljünk, amennyire lehet, energia­igénytelen életet. Nem csak a saját pénztárcánknak teszünk ezzel jót, de védjük a bolygót is, nem csak magunk számára, hanem az elkövetkező generációk számára IS.


A városi élet minden energiaigénye külső forrásokból adódik, pénzt fizetünk érte, ilyen energia az elektromosság, a földgáz, az üzemanyag. Miközben fe/használjuk ezeket az energiákat, szennyezzük velük a környezetet, széndioxidot juttatunk az atmoszférába, nukleáris hulladék keletkezik, és így tovább.

Szemléletváltással, az igényeink csökkentésével, és néhány igen egyszerű lépései, nagyban csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat. Nem nagy változtatásokra kell gondolni, sokkal inkább apró lépésekre, nem költséges beruházásokra van szükség, sokkal inkább a meg lévő lehetőségeink ésszerű kihasználására, és szemléletváltásra. Az ésszerűsítés önmagában energia megtakarítást jelent, gondolj bele, ha megelégszel egy fokkal kisebb hőmérséklettel a lakásodban télen, az 6% energia megtakarítást jelent. A jólét nem azt jelenti, hogy télen is rövidnadrágban, pólóban vagyunk otthon. Igazítsuk ruházatunkat és életvitelünket az évszakok változásaihoz, javítsunk az ablakok, ajtók hőszigetelésén, télen viseljünk több ruhát, mindez takarékosság, környezetszemlélet.

Energiafelhasználás

Egy átlagos háztartás a következőképp használja az energiát:

Fűtés, légkondicionálás 50%

Vízmelegítés 12%

Világítás 10%

Házi elektronika 8%

Mosógép 6%

Hűtőgép 5%

Mosogatógép 2%

Egyéb 7%


A népesség növekedésével az energiafelhasználás, és ez által az energiatermelés is rohamosan növekvő tendenciát mutat. Jelenleg az energiatermelés és fogyasztás a leginkább környezetszennyező emberi tevékenység. A fenntartható élet előfeltétele többek között a fenntartható energiagazdálkodás megvalósítása. Jelenlegi tudásunk szerint ennek az útnak két fontos eleme van: jelenlegi energiaforrásaink hatékony, takarékos használata, és a megújuló, környezetünket nem szennyező energiaforrások alkalmazására való fokozatos áttérés.


A kőolaj, a földgáz, a szén és az urán a nem megújuló energiafajták közé tartoznak. Ezek az energiafajták adják jelenlegi energiafelhasználásunk csaknem teljes részét, azonban, ahogy ezek neve is mutatja, készletük korlátozott, újratermelésükre nincs lehetőség, vagy az olyan lassú, hogy belátható időn belül a készletek megújulására nem számíthatunk. Vannak viszont olyan energiafajták, melyek folyamatosan "újratermelődnek". Ezek a megújuló energiák: a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, a geotermikus-energia és a bioenergia. Általában minden háztartásban van lehetőség ezek valamelyikének hasznosítására.